Header image
Header image
Header image
Header image

DSM-Niaga start 100% circulaire tapijtlijn

DSM-Niaga start 100% circulaire tapijtlijn

Jaarlijks wordt er rond 4,5 miljard 4,5 m2 tapijt, tegels en kleden geproduceerd voor gebouwen en voertuigen. Er belanden miljarden kilo's bij het afval, met  name vanwege moeilijk te recylen materialen zoals Latex-lijm. DSM_Niaga, een joint venture van DSM en startup Niaga, komt op de markt met een 100% recyclebaar tapijt. Materialen kunnen oneindig worden hergebruikt, met hetzelfde volume en dezelfde kwaliteit.

Geen water, 95% minder energieverbruik

Per januar 2017 start in Geleen een tapijt-lijn waar met de technologie wordt gewerkt. DSM en Niaga ontwikkelen zoweleen monomateriaal polyester tapijt, en een tapijt bestaande uit een combinatie van een polyester rug met nylon of wollen vezels. De nieuw ontwikkelde machine verbruikt 95% minder energie en geen water. In het proces wordt geen gebruik gemaakt van latex, pvc of bitumen, materialen die je normaliter wel terugvindt in tapijten.

Radicale verandering industrie

DSM-Niaga investeerde miljoenen in de technologie en verwacht dat met de innovatie  de tapijtindustrie radicaal zal veranderen. Met de installatie is het mogelijk hergebruik van tapijtvezels op wereldwijde schaal te laten plaatsvinden.

Samen met Lacom GmbH, een producent van lamineer- en coatingmachines, worden machines uitgerust voor de technologie van DSM-Niaga. DSM ontwikkelde ook de lijm voor dit proces.

R&D

Het innovatiecentrum in Zwolle, waar Niaga de technologie ontwikkelde, houdt zich bezig ook in de toekomst bezig met testen en doorontwikkelen van de innovatie. Verwacht wordt dat er meer duurzame producten uit de koker van de joint-venture zullen komen. De technologie moet uiteindelijk beschikbaar komen voor alle tapijtleveranciers in de wereld.

DSM-Niaga is gevestigd nabij het Center Court van Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, waar kennisinstellingen en bedrijven werken aan de materialen van de toekomst. 

Over Duurzaam Inkopen

Minimale milieuschade, eerlijke handel, goede arbeidsomstandigheden en het creƫren van plaatsen op de arbeidsmarkt. Inkopers hebben invloed op de duurzaamheid van producten die zij inkopen en op de keten.

Ook de overheid wil duurzaam inkopen.

Lees hier meer over het programma Duurzaam Inkopen van de overheid.